• Гугъл търсене

    
  • Институт по биология и имунология на размножаването
   "Акад. Кирил Братанов"

   • Отглас от WORKSHOP “ВЪВЕДЕНИЕ В БИОЛОГИЯТА”,

    15.05.2018

    Обявеният за 10 май, 2018 г. в Голямата зала на ИБИР –БАН WORKSHOP със заглавие: “ВЪВЕДЕНИЕ В БИОЛОГИЯТА”, инициатива на проект „Въвеждане на съвременни методи от репродуктивната биология към образованието и работа с млади таланти“, № ДСД-2/05.04.2017г. (ПМС347/08.12.2016) към Българска академия на науките се проведе при изключителен интерес.

    На WORKSHOP-А бяха презентирани лекции, представящи биологични въпроси за създаването на Земята и видовете, откъде идваме  и накъде отиваме; редки генетични заболявания – признаци, диагностика, лечение; хармонията на имунната система и отговор на организма като защитна реакция.

    Атрактивността на събитието бе онлайн-лекцията на Рои Цезана от Центъра по футуризъм в Тел Авив, представен лично от Н.Пр. Ирит Лилиан – посланик на Израел за България.

    Презентацията „Бъдещето на биомедицината и биологията”, бе поднесена от Рои Цезана чрез тялото му на робот, което се управляваше с жива връзка от САЩ. Опитвайки се да намери отговор на въпроса, кога ще намерим лек за смъртоносните болести, Цезана бе категоричен, че бактериите не могат да еволюират по-бързо от развитието на технологии като генно инженерство и нанороботика, които вече се борят с болести, считани за нелечими преди години.

    Убеден за положителния изход на човечеството спрямо болестите, възникна обаче въпросът, ще има ли човечество, тъй като 3D принтирането напредва и цели професии ще бъдат заместени от механизирано изпълнение.

    Още горещи въпроси като, какво искаме да запазим за бъдещето и какво можем да оставим в историята на човечеството, предизвикаха бурна дискусия сред над 50 присъстващи млади учени, студенти и ученици.

  Персонализирано търсене
  Мрежата
   
   
   
  Персонализирано търсене
  Мрежата